En ægte Samsing

En samsing er en person, der stammer fra Samsø. Det siges, at for at man kan kaldes ægte samsing, skal familien have boet på øen i 4 generationer og der må ikke være kommet personer i familien, der ikke stammer fra øen. Samsing var også navnet på en lille smedevirksomhed/maskinfabrik, der var beliggende i Toftebjerg på Samsø. Virksomheden blev drevet af brødrene Hans og Tage Rasmussen fra sidst i 1940’erne frem til midten af 1970’erne. Brødrene startede på et tidspunkt en produktion af landbrugsvogne. Vognene fandtes som 2- og 4-hjulede vogne med og uden tippelad. De 4-hjulede fandtes både som underløbere og med autostyring. Vognene blev fremstillet i Toftebjerg, hvor der også havde en svend ansat. På de små vogne lavede de selv træværket, her vendte brædderne på tværs af ladet. På de større vogne vendte brædderne på langs af ladet, her hjalp tømrer Christian Buch med at fremstille brædder og høvle spor til en kantskinne. Brædderne på de større vogne var høvlet og pløjet. Aksler, nav og hjul på vognene var fra fabrikken “Nagbøl” i Sønderjylland. Vognene var grå med røde hjul og på bagsmækken var der ved hjælp af en skabelon malet teksten “Samsing”

Tipvognene blev hovedsageligt solgt til Brattingsborg Gods på Samsø og et par godser på Sjælland, der hørte under Brattingsborg. Her i 2014, er der stadig en enkelt 4-hjulet tipvogn i brug på Brattingsborg, de øvrige blev afhændet i 2013. De 4-hjulede tipvogne kunne laste 5 tons, havde 3-vejstip og var underløbere med påløbsbremser. De 2-hjulede tipvogne havde tvillinghjul og kunne laste 4,5 tons.

Brødrene udstillede også nogle vogne på ungskue i Århus. I den forbindelse havde de lånt en Fordson-traktor til præsentation af vognene og der blev trykt brochurer. Desværre blev der ikke solgt så mange vogne på ungskuet.

Vognproduktionen gik i sig selv igen efterhånden som efterspørgslen faldt. Hans Rasmussen har udtalt, “Vognproduktionen blev aldrig en stor produktion, men det var dog lige ved at blive stort med tipvognene”. Der blev vist nok fremstillet omkring 300 vogne i alt. Udover vogne blev der blandt andet også fremstillet kartoffelsættere og staldinventar.

Den 24. februar 2014 kom der en 4-hjulet 5 tons tipvogn af mærket “Samsing” til samlingen. Denne vogn har haft hele sit arbejdsliv på Brattingsborg Gods. I samlingen var i forvejen en mindre 4-hjulet vogn af mærket “Samsing”

Ivan Laursen

17/3 2014